jasperpaakkonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Kotitarvekalastus

Hauki on eläin

Kun nyt on kalastuskausi aluillansa, niin mietinpä asiaa, johon toivoisin muidenkin kuin kalastuksesta kiinnostuneiden tämän tekstin verran perehtyvän.

Suomessa on eläinsuojelulaki, joka kieltää eläinrääkkäyksen. Miksi urheilukalastus (catch and release) on sallittua? Lyhyesti selitettynä urheilukalastus on seuraava:

Suomen kalastuspolitiikka on rikki

 

Ystäväni Aku Louhimies kritisoi minua siitä, että kalapolitiikkaa koskevat kirjoitukseni ovat liian pitkiä. ”Kukaan ei nykyään jaksa lukea monen sivun mittaisia kannanottoja”, Aku jaksaa alleviivata.

Aku lienee varsin oikeassa, joten kirjoitan Suomen kalastuspolitiikan rappiotilaa käsittelevästä kannanotostani kaksi versiota. Lyhyempi on Akulle, ja kaikille lyhytpinnaisille, tai asiasta vain pintapuolisemmin kiinnostuneille.

Pidempi on heille, jotka haluavat ymmärtää tilanteen taustat, ja myös heille, jotka epäilevät kirjoitukseni totuuspohjaa.

Kalastuslaki : Nuottakunnat hävitetään ja vain 5kg/päivä kalaa naapureille

Luonnosvaiheessa oleva kalalastuslaki jakaa kalastajat kaupallisiin- ja vapaa-ajan kalastajiin. Kotitarvekalastajat pyyhkäistään kokonaan pois.

Mikäli laki hyväksytään eduskunnassa ja tulee voimaan 2015 kotitarpeeseen ei kalasta tässä maassa enään -Erkkikään.

Kaupallisia kalastajia ovat ne jotka pyytävät yli 300 metrin verkojadalla tai nuotalla tai isollarysällä tai 100 koukulla. Kaupallinen kalastaja joutuu rekisteröitymään, joko 1. tai 2. ryhmään.

Kalastuslailla lopetetaan kalaistutukset ja koulutetaan vihreitä kalapoliiseja

Uuden kalastuslain perusidea on vähentää radikaalisti kalanistuksia ja lisätä toimenpiteitä, joilla turvataan paikallisten kalalajien monimuotoisuus, kalan tuotannon tehokkuus lisäämällä kaupallista kalastusta sekä lisäämällä valvontaa.

Lakia rustanneet ovat tulleet siihen tulokseen, että istutuskalat ovat olleet pahaksi luonnon kalakannoille ja joissa tapauksissa jopa tuhonneet niitä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä