jasperpaakkonen

Kemijoki Oy:n itkuvirsi

 • Saalis, josta Kemijoella voi nykyisin vain haaveilla
  Saalis, josta Kemijoella voi nykyisin vain haaveilla
 • Kemijoki oli tunnetusti yksi maailman parhaista lohijoista
  Kemijoki oli tunnetusti yksi maailman parhaista lohijoista
 • Keminmaan paljonpuhuva vaakuna kertoo joen surullisesta historiasta
  Keminmaan paljonpuhuva vaakuna kertoo joen surullisesta historiasta
 • Kemijoen valuma-alueen kartta kertoo, kuinka laajalta alueelta yhtiö on riistänyt lohen
  Kemijoen valuma-alueen kartta kertoo, kuinka laajalta alueelta yhtiö on riistänyt lohen

Jokiyhtiön yritys- ja ympäristövastuun välttely näyttää saavuttavan uusia ulottuvuuksia. Pohjoisen Suomen vesistöjä, kalakantoja ja lohenkalastuskulttuuria poikkeuksellisella vimmalla tuhonnut yhtiö pakoilee vastuutaan vuosikymmeniä kestäneen väsytystaktiikan avulla.

 

Kemijoki Oy kertoo tuoreessa tiedotteessaan pelkäävänsä, että viranomaisten sille hakemat kalatalousvelvoitteiden muutokset tulevat haittaamaan yhtiön toimintaa. Lapin Ely-keskus vaatii, että velvoitteet muutetaan vastaamaan ”nykytietämyksen mukaista, voimalaitosten rakentamisen seurauksena syntynyttä kalaston hoidon tarvetta” (https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/84bbada9-24e0-4b7f-9669-0dcffbc6a45e?ref=ampparit:ea60).

 

Muistutuksena niille, jotka eivät tunne yhtiön historiaa: Kemijoki Oy on tuhonnut yhden Suomen hienoimmista vesistöistä, yhden maailman parhaista lohijoista, ja mikä karuinta, ison osan perinteistä pohjoissuomalaista lohen ympärille rakentunutta kulttuuria ja elämäntapaa.Jokainen muu teollisuudenala Suomessa joutuu päivittämään ympäristövastuukäytäntöjään säännöllisin väliajoin sen hetkisen parhaan saatavilla olevan tiedon mukaiseksi. Kemijoki Oy kuitenkin näyttää ajattelevan, että yhtiöllä pitäisi olla erityisasema suomalaisessa teollisuuskentässä. ”Nykyisten kalavelvoitteiden lisäksi Timonen perää yhteistyötä ja vapaaehtoisuutta”, kertoo Kauppalehden uutinen. Yhtiön johto toisteleekin vuodesta toiseen korupuheissaan, kuinka kalakantojen elvytyksen tulisi perustua vapaaehtoisuuteen. Yhtiöllä on ollut jo yli puoli vuosisataa mahdollisuus toimia vapaaehtoisesti, mutta mitään ei ole tapahtunut.

Muualla maailmassa osataan rakentaa toimivia ohitusväyliä, mutta Kemijoki Oy on ottanut väsytystaktiikan, jossa samaa mantraa toistelemalla uskotellaan yleisölle, että jonain päivänä he vielä tekevät jotain. Vapaaehtoisesti. Kunhan kukaan vaan ei pakota.
 

Kemijoki Oy:n Timonen on varmasti täysin tietoinen yhtiönsä peränpitäjäpaikasta ympäristövastuuasioissa. Joskus mietin, miten hyvin tämän yhtiön johto nukkuu yönsä, ja kuinka he pystyvät katsomaan itseään aamulla peiliin. Kumpi on yhtiön johdon mielessä suurempi: pelko siitä, että he joutuvat vihdoin kantamaan vastuunsa - aivan kuten kaikki muutkin teollisuudenalat tekevät - vai häpeä vuosikymmeniä kestäneestä tyhjien lupausten levittelystä? Osaan ehkä vastata: ei Kemijoki Oy:ssä osata tuntea häpeää.
 

Mutta eikö edes osaomistajana toimiva, vastuullisuudellaan kehuskeleva UPM-Kymmenekään osaa?


Kaikista hassuinta Kemijoen itkuvirressä on se, että viranomaiset eivät edes ole hakemassa takautuvia korvauksia niistä satojen miljoonien eurojen menetyksistä, jotka yhtiön toiminta on aiheuttanut pohjoisen alueen matkailuelinkeinolle. Sen yhtiö on saamassa anteeksi. Nyt on ainoastaan kyse siitä, että Kemijoki Oy:n on päivitettävä toimintansa nykypäivään.


Miettikää nyt. Tämä periaate pätee KAIKKIIN muihin teollisuudenaloihin. Miksi sen ei tulisi koskea myös vesivoimaa?

 

Loppukaneettina kaikille aiheesta kiinnostuneille: suosittelen katsomaan Yle Areenasta dokumentin ”Kun lohi loppui joesta” (https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/09/16/kun-lohi-loppui-joesta).

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kemijoki yhtiö toimii hölmösti, samaan tapaan kuin he, jotka huvikseen narraavat kaloja.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Suosittelin kirjoitustasi, vaikken tiedä aiheesta tarpeeksi. Luotan kuitenkin siihen, että sinä tiedät asiasta, josta kirjoitat.

Jatka siis hyvää työtäsi ja onneksi olkoon hienosta suorituksestasi "BlacKkKlansman"-leffassa. Pidin kovasti!<3

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Terve Jaspermies,

ootko miettinyt että mikrolevän viljelyllä voitaisiin auttaa luonnollisia lohikantoja?

Mikrolevän avulla voitaisiin esimerkiksi ruokkia poikasia ekologisesti.

Mikrolevästä on moneksi. Spirulina mikrolevällä voitaisiin myös järvistä poistaa ravinteita ja sitten syöttää syntynyt leväbiomassa vaikkapa lehmille - tai levittää se pelloille kasveille.

Lukaiseppa aiheesta netistä, niin olen varma että innostut!

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Lohen parrit on karnivoreja, ne kuolee jos syövät levää.

Lisäksi kasviplanktonin P ja N rehevöittää, jolloin muut omnivorit valtaa ekolokeron lohikaloilta.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Käsittääkseni ne kasvatuslohetkaan ei syö muuta kuin monsanton papanoita.

Joten miksei niitä papanoita voisi tehdä Suomessa esim. mikrolevä yksi osa, sitten vähän ehkä heinäsirkkaa, kotiloa ja kastematoa. + Chilinlehtiä kun niissä on D2 lisäksi myös D3 vitamiinia. Hampunsiemenestä taas kunnon rasvahapot.

En näe tällaisessa suunnitelmassa mitään aukkoja?

Eikös ois siis järkevämpää syöttää luonnonkaloja, kuin viljellä niitä ja sitten istuttaa. Sitä lähinnä meinaan.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Taisivatpa olla kekkosen miehet asialla ennen jatkosodan päättymistä jotka ostivat Kemi-joen koskiosuudet niiden omistajilta aviomiesten vielä ollessa sotatouhuissa.

Itse olen elänyt Iijoen varressa sen 1. voimalaitoksen liepeillä kun sitä rakennettiin. Muistan ihan selvästi kun lohia nousi padottuun jokeen, ja kun lohia yritettiin nostaa puulaatikoilla yläjuokselle jatkamaan matkaansa. Mutta lohet ovat hyvin herkkiä kolhuille ja niinpä ne sätkivät itsensä hengiltä puulaatikoissa. Luulen että tuo on se perimmäinen syy miksi kalaportaita ei silloin rakennettu lohille jatkamaan uintiaan kutupaikoilleen Kemijoessakaan. Siis koska lohet eivät kestä kolhuja. Tietämättömille kalaportaat ovat keinotekoisesti tehty reitti, johon lasketaan vettä, jota pitkin lohet voivat ylävirtaa kohti uimalla siirtyä jatkamaan matkaansa kutupaikoilleen.

Käyttäjän IsmoTuormaa kuva
Ismo Tuormaa

Pertti Ikonen. Kalaportaita on monenlaisia. Vanhoista ns. teknisistä kalaportaista ollaan onneksi luopumassa ja ne korvataan luonnonmukaisilla ohitusuomilla eli voimalaitospadot ohittavilla "sivujoilla". Tällaiset sivu-uomat eivät vahingoita kaloja ja lisäksi ne toimivat paljon paremmin, kuin vanhanaikaiset kalaportaat.

Ohitusuomien hyvän toiminnan ehto on tietysti riittävän vesimäärän ohjaaminen niihin ja juuri sitä(kin) Kemijoki Oy vastustaa.

Tosin tässä tilanteessa, jossa Kemijoen voimaloiden ohi lohi ei ole päässyt millään tavalla, jopa tekninen kalatie olisi nykyistä tyhjää parempi ratkaisu.

Vesivoimalaitosten vesiluvat on ilman muuta muutettava määräaikaisiksi, jolloin näitä ja muita luonnon ja ihmisten kannalta tärkeitä asioita voidaan arvioida aina määräajoin uudelleen ajan parhaita ratkaisua etsittäessä. Joka tapauksessa Kemijoki Oy:n toiminta on ja on ollut häpeällistä. Kannattaa myös katsoa, mitkä tahot ja puolueet ovat tätä toimintaa estoitta tukeneet.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ongelma lienee se, että voimalaitosyhtiön mukaan rännin hinta on satoja miljoonia euroja. Nyt pitää vain esittää, kuinka ränni tehdään halvemmalla, esimerkiksi vain 100 miljoonalla eurolla. Luulisi sillä jonkinlainen puro syntyvän, jos vain urakan kilpailuttaa hyvin.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Lohikalojen biologiaan kuuluu kutuvaellus ylös, smolttivaellus alas ja syönnösvaellus pääaltailla.
Ränni, kalaporras, auttaa näistä vain kutuvaellukseen. Smolttivaellukseen alaspäin se ei auta juurikaan, kalat menee päävirran mukana alaspäin. Turbiinien läpi. Kuolleisuus vaihtelee turbinirakenteen ja pudotuskorkeuden mukaan. Muutamasta % aina 95% per voimala.

Lisääntymisalueet joissa on myös patojen takia ongelma. Ne on aika kranttuja ja haluaisivat matalia koskia.

Ne jotka selviää syönnösvaellukselle asti, kalastetaan pääaltailla pois, yleensä ennen kuin ensimmäisen kerran lisääntyisivät.

Tähän pitäisi nyt vaan saada ratkaisu.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Esim. Voikkaalla ensimmäinen voimalaitos paperitehdasta varten rakennettiin vain n. kolmasosan leveydeltä patoamaan Kymijokea. Jossain vaiheessa sitten valjastettiin koko joki koko pudotuskorkeudeltaan ilman pienintäkään ohitusväylää. Paluuta ei liene.

Käyttäjän MikkoNeuvo1 kuva
Mikko Neuvo

Sähköntuotannon näkökulmasta Kemijoki Oy voidaan ajaa alas vaikka samantien: vesivoiman osuus Suomessa käytetystä energiasta on 15 % ja Kemijoki Oy:n osuus siitä kolmannes, eli 5 %.

Tuulivoimaa syntyy parhaillaan ennätysnopeasti. Luvitettuja ja/tai jo rakennusvaiheessa on 15,5 TWh:n verran voimaloita. Se on kolminkertainen määrä Kemijoki Oy:n tuottamaan sähköön sillä erotuksella, että tuulivoimaloiden takia ei tarvitse padota kuin pari ojaa.

Huoltovarmuuden näkökulmasta tuo 5 % voidaan korvata esimerkiksi 1-2 kookkaalla monipolttoainelaitoksella.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Tuulivoima ei korvaa vesivoimaa. VRE nimenomaan tarvitsee vesivoimaa. Ne kulkevat käsi kädessä.

Vesivoima on ainoa vähäpäästöinen säätövoima, loput on fossiilisia. Jos haluat vesivoimasta eroon, haluat myös tuuli- ja aurinkovoimasta eroon. Tai sitten fossiiliset vesivoiman tilalle.

Tämä on valitettava fakta, mutta fysiikka on armoton.

Tietysti tähänkin löytyy konsti niin, että ei tarvita mitään yllämainituista, vaan käytetään muuta vähäpäästöistä.
Se vaan ei nyt tämän hallituksen aikana etene mihinkään suuntaan, vaan 4 vuotta heitettiin taas hukkaan.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Olisikohan Kemijoki pitänyt jättää valjastamatta ja tuhannet työpaikat synnyttämättä, jotta Helsingin herrat pääsisivät kerran vuodessa harjoittamaan outoa harrastustaan: kalastamista vain huvin vuoksi ja jopa kaloja rääkäten? Sitähän herrojen "pyydä ja päästä" -kalastus kiistatta on. Lappilaiset ovat vuosisatoja kalastaneet lähinnä elannokseen, mutta nämä etelän "päästäjät" "kalastavat" vain omaksi ilokseen, kalojen turpavärkit ja syömismahdollisuudet usein lopullisesti pilaten.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Olisi pitänyt jo valjastuksen aikana ajatella myös ihan niitä kaloja kaloina eli jättää niille reitit lisääntymään.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Kyse ei ole harrastuksesta, vasn sukupuutosta.

Elämyksiä hakevat ei Suomeen oikein tahdo jäädä kalastelemaan.

Käyttäjän JukkaKummunsalo kuva
Jukka Kummunsalo

"lohikalojen biologiaan kuuluu kutuvaellus ylös, smolttivaellus alas ja syönnösvaellus pääaltailla.
Ränni, kalaporras, auttaa näistä vain kutuvaellukseen. Smolttivaellukseen alaspäin se ei auta juurikaan, kalat menee päävirran mukana alaspäin. Turbiinien läpi. Kuolleisuus vaihtelee turbinirakenteen ja pudotuskorkeuden mukaan. Muutamasta % aina 95% per voimala.

Lisääntymisalueet joissa on myös patojen takia ongelma. Ne on aika kranttuja ja haluaisivat matalia koskia.

Ne jotka selviää syönnösvaellukselle asti, kalastetaan pääaltailla pois, yleensä ennen kuin ensimmäisen kerran lisääntyisivät.

Tähän pitäisi nyt vaan saada ratkaisu!"

Tässä asian ydin... kutukalojen ylämäki helppo järjestää, mutta smolltien alamäki ei!! Patoaltaiden haukiviidakko ja turbiinit... ei ole lähelläkään smolttien normivaellusreittiä (alas).. joko voimalat puretaan tai sitten hyväksytään, että joki on valjastettu"!! Jeesustelu pois.. Ydinvoima toistaiseksi

Käyttäjän PirkkoKunnari kuva
Pirkko Kunnari

Hyvä Jasper! Kemijoki Oy on tosiaan kohdellut törkeästi alueen asukkaita. He olivat liian sinisilmäisiä, kun etelän herrat jymäyttivät heitä. He olivat, kuin intiaanit, jotka eivät ymmärtäneet, mitä tapahtui. Sukuni kaunis kotikylä upotettiin veden alle, kirkas koski muuttui ruskeaksi altaaksi, kun humus jätettiin veden alle. Missähän ne Kemijoki Oy:n tuhannet työpaikat ovat? Laitokset ohjataan nykyään automaattisesti, ketään ei laitoksilla enää tarvita. Hieno joki lohineen on pilattu, Jasper on täysin oikeassa. Ja lohi ja joki on vain osa jymäytystä. Kemijoki Oy pakkolunasti rannat ihmisiltä, jätti kivipenkkoja maisemoimatta, jätti savimonttuja jälkeensä. Korvasi padon vuoksi tehtyjen ojien sillat kertakorvauksella, nyt ihmiset joutuvat rakentamaan jatkossa sillat omille mailleen Kemijoki Oy:n n ojien yli. Lista on pitkä.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Kemijoen valjastaminen voimatalouden tarpeisiin on ollut parasta mahdollista aluepolitiikkaa ja ollut tärkein edellytys Lapin ja sen ihmisten elinmahdollisuuksien kannalta. Ilman Kemijoen hyväksikäyttöä Lapista olisi tullut pelkkä reservaatti.

Historiaa ei voi muuttaa eikä Kemijokea enää palauttaa pelkäksi etelän herrojen ja rouvien kalastelujoeksi. Taaksepäin katsomisen sijaan pitää alkaa katsoa eteenpäin ja keskittää voimat Suomessa vielä vapaina virtaavien koskien pelastamiseen.

Toimituksen poiminnat