jasperpaakkonen

Haluammeko jäädä koiravaljakon hännille?

Uusiutuvien energiamuotojen kannattavuudesta ja soveltuvuudesta käytävä keskustelu on värikästä. En juuri halua puuttua siihen muuten kuin toteamalla, että koko maailma ostaa kyseistä teknologiaa kasvavalla tahdilla ja valtavilla rahasummilla. 

Haluaako Suomi olla maa, josta tuota osaamista ja teknologiaa ostetaan, vai annammeko muiden jakaa tarjolla oleva vuotuinen satojen miljardien eurojen kakku?

 

Hämmästyttävin kommentti, johon uusiutuvia koskevassa keskustelussa monesti törmään, on, että Suomen ei ole järkevää investoida uusiutuviin energiamuotoihin liittyvän teknologian kehittämiseen.

 

Bloomberg kirjoitti tällä viikolla: "The race for renewable energy has passed a turning point. The world is now adding more capacity for renewable power each year than coal, natural gas, and oil combined. And there's no going back.".

Uusiutuvaa energiaa tuottavia laitoksia rakennetaan globaalisti siis jo enemmän, kuin hiili-, kaasu- ja öljykäyttöisiä. 

Vanhojen energiamuotojen kannattajien kritisoimasta aurinkosähköstä Bloomberg jatkaa: "Solar, the newest major source of energy in the mix, makes up less than 1 percent of the electricity market today but will be the world’s biggest single source by 2050, according to the International Energy Agency. The question is no longer if the world will transition to cleaner energy, but how long it will take.".

Auringosta on siis ennusteiden mukaan tulossa suurin energialähde vuoteen 2050 mennessä.

Joka muuten tarkoittaa, että aurinkosähköjärjestelmiä ostetaan ja myydään seuraavien vuosien aikana, noh, aika monta.

 

Uusiutuviin investoidaan Bloombergin mukaan jo nyt satoja miljardeja euroja vuodessa. Onko meillä varaa seurata sivusta ja kiroilla silmälaput silmillä, että kun se perkeleen aurinko ei paista Suomessa eikä ainakaan yöllä, niin ei täällä kannata aurinkoteknologian kehitystä ja innovaatioitakaan tukea?

Emmekö tajua, että joku saattaisi haluta ostaa alan huippuosaamista myös Suomesta?

Vai onko kyse siitä, että Nokian jälkeen Suomessa ei enää osatakaan kehittää uutta teknologiaa, siis ratsastaa teknologisen aallon harjalla?

 

Niille, jotka haluavat esittää todisteitaan sille, että uusiutuvien tuottamisessa ja kehittämisessä ei ole mitään järkeä, haluan toistaa itseäni ja esittää vilpittömän kysymyksen: Onko asialla lopulta mitään merkitystä? Jos kyseistä teknologiaa joka tapauksessa ostetaan sadoilla miljardeilla euroilla, eikö Suomen kannata haukata tästä merkittävä siivu myymällä osaamistaan maailmalle - eli skeptikoiden silmissä "kaikille niille idiooteille, jotka väkisin haluavat ostaa aurinkojärjestelmiä"?

Jos siinä samalla kuitenkin onnistutaan tekemään mullistavia innovaatioita vaikkapa akkuteknologian saralla, niin eikö kaikki ole aika hyvin?

 

Eräs amerikkalainen diplomaatti ihmetteli hiljattain Suomen vallassa olevien päättäjien suhtautumista aiheeseen, ja muotoili asian minulle näin diplomaattisesti: "Vain koiravaljakon ensimmäisellä koiralla on asiat hyvin. Loput tuijottavat edessään juoksevien perseenreikiä."

Minkä paikan me valitsemme valjakosta?

 

Olkaa uusiutuvista mitä mieltä tahansa, mutta älkää vastustako Suomen kenties parasta mahdollisuutta nousta tästä taloudellisesta suosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Aurinkopaneeleissa taitaa olla kaikilla paikka tuijotella Kiinan persereikään.

Mutta jättää se vaihtoehtoja.

Matias Härkönen

Tässä keskustelussa unohtuu muutama tärkeä seikka. On päivänselvää, että suomen kannattaa olla mukana kehittämässä uusiutuvan energian teknologiaa jos se on mahdollista. Mutta se on yritysten tehtävä. Ei politikkojen.

Se että jotkut ehdokkaat haluavat väkisin tehdä suomesta tuulivoimaloiden ja aurinkopaneelien maan veronmaksajien tuella, ei edistä meidän osaamistamme yhtään. Väkisin emme myöskään voi alkaa tuotteitamme kenellekään tuputtamaan.

Nokiallakin on osaamista kännyköistä, mutta se ei nyt mene vain kaupaksi vaikka maailmalla myydään miljoonia kännyköitä. Siihen ei yhtään auta, vaikka hallitus päättäisi että suomessa saa jatkossa käyttää vain nokian tuotteita.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Aivan oikein. Pääkkösen kirjoituksessa sotkettiin iloisesti kaksi asiaa, omaan käyttöön tulevan energian tuotanto ja energiateknologian kehittämiseen ja myyntiin perustuva liiketoiminta.

Väitettiin, että keskustelussa usein törmää väitteisiin, jonka mukaan Suomen ei ole järkevää investoida uusiutuviin energiamuotoihin liittyvän teknologian kehittämiseen. Enpä ole moista juuri havainnut. Pikemminkin päinvastoin. Keskustelupuheenvuoroissa on kyllä perätty kannattavuutta, mutta niinhän investoinneilta tulee edellyttääkin.

Sen sijaan runsaasti kritiikkiä on kyllä kohdistunut varsinkin tuulivoimaan. Syynä tähän etupäässä ylimitoitettu syöttötariffi ja ympäristövaikutukset. Ja tuulivoiman kotimaisuusaste on vaatimaton.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Formula ykköset ovat cleantechia. Tämä johtuu siitä, että ne käytössään aiheuttavat aiempaa vähemmän haittaa ympäristölle, mikä puolestaan johtuu polttoainetalouteen tehdyistä parannuksista ja KERSistä.

Rakennetaan siis Suomeen täysimittainen formularata, niin alamme olla asian ytimessä. Toteutetaan vielä radan valaistus ledeillä ja lisätään polttoaineeseen etanolia, niin alkaa olla karmaa kasassa vastaisenkin varalle.

Tietysti vielä kestävämpi ratkaisu olisi oppia erottamaan asiat joita haluaa asioista joita tarvitsee. Keskittymällä enemmän jälkimmäisiin säästyisivät niin luonto kuin rahatkin. Koska kuitenkin valtion ja monen muunkin tulot ovat suoraan verrannollisia kulutukseen, ei tuo vaihtoehto tule toteutumaan. Toteutumista hankaloittaa myös vapaaehtoisen puute - ainoastaan herra Linkola on tähän mennessä ilmoittautunut talkoisiin.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Tuulivoimalla kulkevan rekka-auton kehittelyä ei kukaan ole vielä ehdottanut. Käyhän rekan katolla ajettaessa vinkka tuuli. Tietenkin veronmaksajan tuella. Veroeuroja tunnutaan niin moneen paikkaan haluttavan.

Tuomas Hovi

Nythän teillä on Anteron kanssa huikea mahdollisuus hyödyntää tätä aurinkosähköä siinä teidän saunaprojektissa. Puusaunathan teillä on jo tulossa, joten aurinkoenergialla hoidatte valaistuksen, ravintolan laitteet ja lämpöisen veden saunojille.. Ei tarvitse sähköliittymää lainkaan. Pistätte vielä näytön vuoksi yhden 40m3 sähkösaunan, joka lämpiää tietenkin puhtaasti aurinkoenergialla.

Stig Lindell

kaikki autoilijat voi osallistua fuelflexfinland.fi

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

https://planeetta.wordpress.com/2015/04/14/vihreid...

"Teksti on jälleen surullinen esimerkki siitä, miten hataralla pohjalla tärkeitä päätöksiä ollaan valmiita tekemään, ja pahimmassa tapauksessa myös tehdään. Vartian kirjoituksen voisi parhaiten määritellä klassisella toteamuksella ”Not even wrong”."

https://planeetta.wordpress.com/2015/04/16/bloombe...

"
Bloomberg tekee amatöörivirheen – eli mitä eroa on teholla ja energialla

Bloomberg on käsittääkseni melko arvostettu taloustietotoimisto. 14.4.2015 se julkaisi uutisen otsikolla:

Fossil Fuels Just Lost the Race Against Renewables

Fossiiliset polttoaineet häväsivät juuri kilpailut uusiutuvalle .

Testin mukaan kyseessä on ”Lopun alku” – fossiilienergialle.

Bloomberg sekoittaa tehon ja energian, mikä on ehkä kaikkein yleisin virhe energiauutisoinnissa. Nyt tähän miinaan käveli siis jonkinlaista alansa huippua edustava taloustietotoimisto. Onko sitten mikään ihme, että tässä sekoilevat kaikki muutkin tahot?

Teho ja energia eroavat toisistaan kuin matka ja nopeus. Ei voida sanoa, että Helsingistä on Tampereelle matkaa 200 kilometriä tunnissa, eikä niin, että junan nopeus on sata kilometriä. Gigawattien ja gigawattituntien sekoittaminen on aivan yhtä hoopoa ja aiheuttaa aivan tolkuttoman suuria virheitä ja väärinkäsityksiä.

"

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jos Ylen tuoretta galluppia katsoon, niin suomalaiset eivät enää halua olla edes kisassa mukana vaan hakeutuvat suosiolla turvekuoppiinsa turvepellettiä polttelemaan. Tuleva talvi sitten näännyttää nälkäisen kansan ja loppuu tämäkin kärsimys.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Toisaalta, suomalaiset haluavat pelastaa maailman ja torjua ilmastonmuutoksen, tekemällä täällä elämisestä ja yrittämisestä entistä kalliimpaa. Noin hieman kärjistäen, mutta sen me osaamme ilman konsultteja, päätyen sinne turvekuoppaan... :D

Teknologiaosaamisen vienti, lisensiointi tai konkreettiset komponentit voisivat olla oiva lisä.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Kiitos kirjoituksesta.

Tuulivoimateollisuus pärjää hyvin. Toivottavasti suomalaiset osallistuvat innolla sen laitteistojen tuotantoon nyt.
Muutenhan tuulivoima ei ole järkevä energianlähde siihenasti kunnes sähkön varastointitekniikka kehittyy. Ja kuten tiedämme me kaikki nyt tuemme kansainvälisiä sijoittajia tuulivoimatuillamme.

Aurinkoenergian hyödyntämisen parantelu on huipputekniikkaa, jota meillä osataan. VTT:n alla ja eri yritysten toimin on kehitelty vaikka minkälaisia atomaarisia kerroksia aikaansaavia pinnoitusmenetelmiä, joiden tekniikoiden avulla aurinkopaneleista saadaan tehokkaampia. Valmistus valuu kuitenkin sinne Kiinaan.

Uuden energian, LENR, kylmäfuusio, kehityksessä meidän tulisi nyt olla ajan hermolla. Juuri meneilläänolevassa ICCF-19 konferenssissa Italian Paduassa on esitelty merkittäviä havaintoja, ja julkistettu esimerkiksi Venäjän LENR-tutkimuksesta tietoja, joista liitän kirjoituksen osan alle.
Japanissa juuri perustettii Tohukun yliopistoon tutkimushanke LENR-ilmiöiden tutkimukseen, Intiassa tutkijat ovat kokoontuneet perustamaan ryhmän suorittamaan LENR -tutkimustyötä, NASA:lla on useita projekteja aiheesta.
Ruotsissa Elforsk tutkii aihetta, ja rahoitti Luganossa suoritetun kokeen, jossa tiedemiehet totesivat lämmöntuottoa tapahtuneen.
http://www.elforsk.se/Global/Omv%C3%A4rld_system/f...

Suomessa VTT:lle pitäisi nyt myöntää rahoitusta LENR-ilmiöiden ympärystekniikoiden kehitykseen, itse reaktion tutkimuksen aloittamisessa olemme jo aivan liian myöhässä.

Tässä siis Itänaapurimme tilanne:

"Organization, Current Status and Main Results of Russian
Research in Cold Nuclear Fusion and Transmutation of Chemical
Elements

Igor V. Goryachev, DSc, Russian Research Center “Kurchatov Institute”
Yuri N. Bazhutov, PhD, Moscow Technical University (MADI)

We can not help remembering that in the Soviet Union investigations of a number of abnormal phenomena
which later were related to the problem of Cold Nuclear Fusion were carried out long before Fleischmann and Pons
announced their experiments at the American University of Utah.
At present these kind of research works are widely carried on in Russia despite the absence of any state
support and while part of the official scientific community remains skeptical.
In total there are more than 30 groups of scientists engaged in research in this field in Russia, three groups
work in this field in Ukraine, and one group in Belarus Republic. About 120 scientists and associates work for those
groups. Among those scientists engaged in this field there are 11 theoreticians are developing theoretical problems
related to the field.
For the purpose of providing general coordination of those investigations there is Coordination Council on
Cold nuclear Fusion that is acting under the leadership of Academician O. M. Nefjodov, Vice-President of the
Russian academy of Science. At present the question is under consideration to have this body renamed,
“Coordination Council on Abnormal Phenomena and Processes in physical/chemical mediums.” Under the
affiliation of this Council a permanent scientific Seminar holds sessions monthly. Reports and works about the
results of current works of Russian scientists are regularly presented and discussed at the Seminars. The information
about the works and events relating to the Council are regularly published in the Proceedings of the Russian
Physical Society and the Nuclear Society of Russia.
Annually there are held Russian National Conferences on Cold Nuclear transmutations of Chemical
Elements. As a rule some 35-40 participants attend those Conferences who give presentations. So far 9 such
conferences have taken place. In October 2002 the 10th Annual Conference of nuclear Transmutation and Ball
Lightning will be held. Scientists from abroad also take part in these Conferences, in particular scientists from USA,
Japan, Italy, Great Britain, the Republic of Korea, Ukraine, Belarus and Moldova participated. The reports presented
to the Conferences are regularly published in Proceedings. The articles by Russian scientists are being published in
the Proceedings of International Conferences on Cold Fusion, in foreign scientific journals, in the Preprints of
Russian Scientific Centers a Research Institutes. Totally during last 10 years more than 330 books, articles and
reports by Russian scientists were published. Twelve Russian patents relating to the problems of Cold Fusion
problems have been registered or are being pended.
Analysis of the research results of Russian scientists allows to conclude that Russian scientists engaged!
Cold Fusion Problem embrace actually all known approaches to the problem and in a number of cases implement
unique methods that result in obtaining pretty valuable scientific information which open favorable perspectives of
commercial implementations.
The Report to the Conference further will contain the list of Russian scientific groups engaged in cold
fusion investigations. The List will contain the names of the Group Leaders, the number of scientists involved, the
number of publications made and patents received by each group, the methods of experimentation implemented by
the group and the main results obtained so far. The information included in the Presentation will give a full
understanding of the current status of Russian Research in this field. "

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Tässä puhuu ilmastonmuutoksesta ja saastumisesta huolestunut yritysjohtaja, joka on investoinut useisiin LENR-kehittäjiin.

Tom Darden:
https://youtu.be/kYIZxb96LXg

puhe kirjoitettuna löytyy täältä:
http://www.e-catworld.com/2015/04/14/iccf19-day-1-...

ja täältä:
http://www.lenr-forum.com/forum/index.php/Thread/1...

Tuomas Hovi

Laita Jasper muutama linkki jossa joku väittää että aurinkoenergiaan liittyvää teknologiaa ei tule kehittää suomessa. Niitä sulta varmaan löytyy useita, koska olet tähän asiaan törmännyt jatkuvasti. Muutenkin koominen tämä sinun puolustuspuhe, Antero puhuu aurinkosähkön tuotannosta ja sinä puolustelet häntä keskittyen tutkimukseen (virheelisin argumentein). Sokea taluttaa rampaa

Toimituksen poiminnat