jasperpaakkonen

Ministeri laulaa vesivoimayhtiön laulua

  • Seppo.net: Voimayhtiöiden juoksupojat herättelevät henkiin tekoallashankkeita
    Seppo.net: Voimayhtiöiden juoksupojat herättelevät henkiin tekoallashankkeita

Kehitysministeri Sirpa Paatero (SDP) käänsi maanantaina selkänsä vaikka mille.

Yle uutisoi:
2002: "KHO pysäytti Vuotoksen allashankkeen. Vuotoksen allasta ja voimalaa ei rakenneta."
2014: "Asiantuntijat: Vuotoksen tekoaltaalle ei ole tulvasuojelullisia perusteita"
2015: "Kehitysministeri Sirpa Paatero on valmis rakentamaan Vuotoksen tulvasuojelualtaan ja Sierilän voimalan Kemijokeen"

Vaalit on tulossa, joten moni lensi takapuolelleen SDP:n Paateron vedettyä kaksi yllättävää ässää hihastaan: risti-Vuotoksen ja pata-Sierilän.

Demariministeri käänsi lausunnollaan selkänsä viimeisten koskiemme suojelulle sekä ryhtyi tukemaan korkeimman hallinto-oikeuden kertaalleen tyrmäämää allashanketta. Samalla Paatero viittasi kintaalla asiantuntijoiden lausunnoille siitä, että mitään tulvasuojelullisia perusteita Vuotoksen altaan rakentamiselle ei ole. 

Aika kova kannanotto kehitysministeriltä, joka vaikuttaa hypänneen kepun Juha Sipilän ja kokoomuksen Arto Satosen kelkkaan julistamaan tekoaltaiden rakentamisen ja jokien patoamisen ihanuutta.

Vaalien lähestyminen aiheuttaa erikoisia asioita. Paateron ulostulokin liittynee lähestyviin vaaleihin, mutta miksi demariministeri haluaa profiloitua jokiyhtiöiden äänitorveksi - sitä en ymmärrä. Mieleni tekisi jopa epäillä, että Paateron vaalikassaan on kilahtamassa roponen voimayhtiöiden tililtä. Tämä ei kuitenkaan liene mahdollista Suomessa enää vuonna 2015, joten tyydyn arvaamaan, että ministerin korvat ovat tainneet olla hieman liian höröllään vesivoimalobbaajien supattaessa omaa, muunneltua totuuttaan.

Paatero on omistajaohjausministeri. Omistajaohjausministerin tehtävä on ohjata valtionyrityksiä, ei toisinpäin.

Ministerinkin tulisi kunnioittaa Suomen korkeimman tuomioistuimen päätöksiä. Vuotoksesta on voimassaoleva KHO:n vuosikirjapäätös, eikä sen yli ole kenenkään sopivaa kävellä.

On sääli, että Paateron kommentit tahraavat SDP:n ansiokasta historiaa virtavesiemme suojelussa: Suomen ensimmäinen ympäristöministeri Matti Ahde oli avainasemassa, kun koskiensuojelulaki vietiin läpi. Paatero on osaltaan avaamassa uutta koskisotaa.

Seppo​ voisi lisätä oheiseen piirrokseensa yhden uuden henkilön.

 

Ylen uutiset:

http://yle.fi/uutiset/kho_pysaytti_vuotoksen_allashankkeen/5124877

http://yle.fi/uutiset/asiantuntijat_tekoaltaalle_ei_ole_tulvasuojelullis...

http://yle.fi/uutiset/kehitysministeri_sirpa_paatero_on_valmis_rakentama...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Älä huoli, Sierilän suunnitellulla voimala-alueella on nähty apilakirjokääriäinen joka olemassaolollaan pystyy yksin kaatamaan hankkeen. Voi per...honen sanoi voimalaitosrakentaja.

Harmittaa kyllä niiden hukutettujen lapinkylien puolesta, joiden asukkaat ajettiin 1960-luvulla evakkoon altaiden tieltä. Pienemmätkin altaat olisivat riittäneet, jos Kemijoen vesistöä ei saakaan rakentaa loppuun suunnitellusti.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Jasperilta hyvä plogi ja niin täyttä asiaa, että....

T, Seppo Leskinen
Haukipudas

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko
Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Paaterolta puuttuu joko jalkaterät tai saappaat ovat yksinkertaisesti liian suuret. Taitaa olla Kiuruakin tyhmempi ministeri, viitteitä jo hallituspaikkojen palkkioista, eestaas-vetoa sosialistiseen tapaan.
Mutta mitä tekee kepu, siinä vähän agendaa vaalikeskusteluihin.

Mikko Peltola

Suomessa toimii edelleen vanha kunnon kestitsemiskulttuuri. Juuri ennen näitä vastuuttomia lausuntojaan Ministeri Paatero oli Rovaniemellä Kemijoki Oy:n vieraana (Yle Uutiset).

Käyttäjän LauriSelenius kuva
Lauri Selenius

Melko päätöntä toimintaa kehitysministeriltä - jossain keskustelussa kuului väite että Kollaja ja Vuotos olisivat myös demareiden puolueohjelmaan kirjattuina, osaako joku vahvistaa tämän tai ampua ankkana alas?

Nimittäin jos pitää paikkansa ei yhdenkään luontoihmisen (tai Suomen tulevaisuudesta välittävän) tule demareille ääniä antaa. Sen verran iso dealbraker on kyseessä kun koskiensuojelulaista puhutaan...

Juhani Piri

Olisi todellakin mielenkiintoista tietää miten PVO kestitsee politikkoja ja tuleeko heiltä vaalirahaa ehdokkaille.

Näiden vesivoiman ja koskiensuojelulain purkamisen kannattajien argumenteissa monesti näkyy vesivoimayhtiöiden kädenjälki (politikot ja virka-asemassa olevat).

Tavan pulliaisten argumentointi onkin sitten jo todella kaukana haittojen tiedostamisesta. Uskotaan sokeasti mitä voimayhtiöt suustaan suoltaa. Pitäisi hieman olla lähdekritiikkiä ja ensimmäisenä kääntyä haitan kärsiöiden ja tutkijoiden juttusille. Sieltä monesti se totuus tulee.

Ilkka Tontti

Yllättävä takinkäännöös vasemmistodemarilta. Sopii odottaa tällaista Paateron kaltaisilta. Se mitä aikaisempi vasuri aikaan sai, sen toinen vasuri kumosi.

Jyri Mikkola

Yksi syy tälle käsittämättömälle typeryydelle voi olla se, että demarit yrittävät tällä kalastella epätoivoisesti ääniä Lapista, jossa ennusteissa on veikattu demarien menettävän kansanedustajapaikkansa (Kemijoki OY:n hallintoneuvostossa istuva Johanna Ojala-Niemelä) näissä vaaleissa.

Harri Pöyhtäri

Kemijoki Oy:n suunnitelmassa padota Sierilä on monta problemaattista tekijää. Sierilän alueella Kemijoen viimeiset luonnontilaiset kosket, Peura-,Terva-,Tikkasen- ja Körkönkarit. Ne ovat arvoksta poikastuotantoaluetta, jollainen pitää olla jokaisessa joessa.
Lapin suurimman joen Kemijoen viimeisimmät luonnontilaiset kosket ovat kansallisperintöä, luonnonsuojelukohde, Kemijoen viimeinen hyvä poikastuotantoalue ja virkistysalueena merkitystä virkistyskalastukselle ja retkeilylle.

Nämä Natura-alueiden kriteeritkin täyttävä alue tulisi liittää Natura-alueeksi, Kansallisperintökohteeksi ja Maailmanperintökohteeksi.

Toimituksen poiminnat