Keskustan kalavale

Keskusta kannustaa veronkiertoon ja antaa virheellistä tietoa kalakeskustelussa?

A-studiossa keskusteltiin perjantaina kalastuslain kokonaisuudistuksesta. Studiovieraina nähtiin allekirjoittaneen lisäksi keskustan Jari Leppä ja ammattikalastaja Juha Piilola.

Keskustelun aikana kävi selväksi, että keskusta on hylännyt sisävesien ammattikalastajat haluamalla sallia vapaa-ajankalastajien saaliin myynnin. Tätä esitystä vastustavat sekä Suomen Ammattikalastajaliito että Vapaa-ajankalastajien keskusliitto. 

Kuinka ammattikalastaja voisi kilpailla pyydystensä vieressä satojen metrien verkkojatoja uittavaa, kuhasaaliinsa käteisellä lähikauppaan myyvää mökkiläistä vastaan? Toimillaan keskusta pyrkii vääristämään kilpailua ja mahdollistaa harmaan talouden kehittymisen.

Samalla keskusta kääntää selkänsä elintarviketurvallisuudelle.

Ammattikalastajilta edellytetään täydellisen kylmäketjun ylläpitämistä. Tällä varmistetaan, että kuluttajan kalatiskiltä tai torikojusta ostama kala ei ole seissyt auton takakontissa pilaantumassa, vaan se on jäähdytetty ja pidetty kylmänä koko matkan pyydykseltä kalatiskille. Haluamalla sallia vapaa-ajankalastajien saaliin myynnin keskusta hylkää ammattikalastajan lisäksi tavallisen kotimaista kalaa ostavan kuluttajan.

Käsittämättömintä on tämä: kuka tahansa voi halutessaan ilmoittautua ammattikalastajaksi täyttämällä yhden sivun mittaisen lomakkeen. Kun ammattikalastajaksi ilmoittautuminen on muutaman minuutin homma, niin eikö asian pitäisi olla helposti ratkaistu? Jokainen saalistaan myyvä kalastaja ammattirekisteriin, ja sillä selvä?
Ei: ammattikalastajaksi ilmoittautumisen jälkeen pitäisi huolehtia ikävistä velvoitteista. Pitäisi tehdä viralliset ilmoitukset saaliista (lue: maksaa verot) ja huolehtia saaliin tuoreudesta. Tämä ei kepulle näytä sopivan. 

Keskusta myös asettaa merellä ja sisävesillä toimivat ammattikalastajat epäreiluun asetelmaan: merellä vapaa-ajankalastajan ei ole sallittua myydä saalistaan, vaan se on ainoastaan ammattilaisen oikeus. Sisävesillä ammattikalastaja joutuu kilpailemaan saalistaan käteiskaupalla myyviä harrastajia vastaan. 

Ammattikalastajaliitto on yksimielisesti tyrmännyt kepun suunnitelmat saaliin myynnin sallimisesta. Myös vapaa-ajankalastajien oma liitto vastustaa ajatusta. Tämä on yksi monista asioista, joista sekä ammattikalastajat että vapaa-ajankalastajat ovat samaa mieltä.

Kysyä sopiikin: jos kalastajat itse vastustavat, niin kenen etua keskusta ajaa?

Täsmälleen saman kysymyksen voisi esittää keskustan pyrkimyksistä poistaa verkkojen maksimimäärä kalastuslaista.

Vaalien alla tulee mieleen, onko sisävesien ammattikalastajia liian vähän, ja pimeää kalakauppaa käyviä harrastajia liian paljon, jolloin keskusta pelkääkin vain ääniensä puolesta?

Kysymysten määrä on loputon.

Miksi keskusta haluaa tuhota Suomessa kipeästi tarvittavan, kestävän ja vastuullisen ammattikalastuksen? Miksi kepu vastustaa sitä, että saalistaan myyviltä edellytettäisiin yhden ainoan paperin täyttämistä muuttaakseen toimintansa viralliseksi?

Tätä ei varmasti osaa edes Maaseudun Tulevaisuus perustella, vaikka Lauri Kontro kuinka yrittäisi.

 

Keskustan kansanedustaja ja Kalatalouden keskusliiton varapuheenjohtaja Anne Kalmari väitti tiistain Ajankohtaisessa kakkosessa, että Suomen kuha-, hauki-, taimen- ja lohisaaliista valtaosa pyydetään vavalla. Tämä on tavallisen kansalaisen ja äänestäjän harhaanjohtamista ja täysin perätön väite. 

Jokaisen Kalmarin mainitseman kalalajin saalis on Rktl:n tilastojen mukaan pääosin passiivipyydyksillä pyydettyä.

Kalmari ei ole korjannut virheellistä väitettään. Hän muuttaa tarinaansa lennosta ja esittää Twitterissä todisteinaan pelkkiä vapaa-ajankalastajien saalistilastoja. Mihin unohtui ammattikalastajien osuus Suomen kalansaaliista? 

Miksi keskusta antaa kansalaisille virheellistä tietoa? Hankaloittaakseen kalastuslain uudistuksen käsittelyä?

Mielestäni kepunkin tulisi pysyä totuudessa esittäessään väitteitä politiikkansa tueksi.

 

Tasapuolisuuden nimissä on sanottava, että keskusta ei ole ainoa kestävän kalastuspolitiikan jarru. Myös esimerkiksi ministeri Orpon omasta puolueesta löytyy MTK-kytköksen omaavia kansanedustajia, jotka vastustavat lain läpimenoa. 

Miksi MTK:n lobbauksen voima on niin suuri kalastusasioissa, että se ajaa kalastajien omien etujärjestöjen mielipiteiden ja kannanottojen edelle?

jasperpaakkonen

Kala-aktiivi Helsingistä
Blogin teemat:
- Suomen kalastuspolitiikka
- kestävä ja vastuullinen kalastus
- kalastusmatkailun kehittäminen
- uhanalaiset kalat
- myrkynvihreä / lohenverenpunainen vesivoima: vesivoiman ympäristövastuun päivittäminen tuhon aiheuttaja maksaa -periaatteen mukaiseksi. Turhat ja energiantuotannoltaan merkityksettömät padot purettava.
Twitter & Instagram: jasperpaakkonen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu