Neuvostojyväskylä

Sain viime vuonna kutsun Musiikkitalolle Euroopan demarien järjestämään keskustelutilaisuuteen, jossa aiheena oli nuorten yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Miksi äänestysprosentit ovat alhaisia? Miksi yhteiskunnallinen vaikuttaminen on pelottava, etäinen, ”liian hankala” ajatus? Miksi poliitikkojen ja kansalaisten välillä on niin iso kuilu? Miten nuori voi tuoda äänensä kuuluviin? Kannattaako edes yrittää vaikuttaa?

Jyväskylän kaupungin johto vastaa kaikkiin näihin kysymyksiin paremmin, kuin kukaan tapahtuman puhujista.

Jyväskylä järjesti hiljattain kaupunkilaisilleen kyselyn ja äänestyksen, jossa pyydettiin mielipidettä kaupungin keskellä virtaavan Tourujuoen kehittämiseen. Valittavana oli neljä vaihtoehtoa. Äänestyksen tulos oli selvä: Valtaosa kaupunkilaisista oli pienituottoisen vesivoimalaitoksen lakkauttamisen ja Tourujoen luonnonmukaistamisen kannalla. Vähiten ääniä sai Tourujoen jättäminen nykytilaan.

Apulaiskaupunginjohtaja Timo Koivisto vähät välitti äänestystuloksesta. Koivisto esitti, että Tourujokea tulee kehittää kaupunkilaisten vähiten toivoman vaihtoehdon mukaisesti. Lautakunnan puheenjohtaja Juha Jokitalo (kesk.) lauloi samaa laulua.

Kaupunkilaisia siis pyydettiin vaikuttamaan, mutta 1150 ihmisen kerrottua mielipiteensä kävi ilmi, että äänestyksellä ei ollut mitään merkitystä. Äänestystulos kun ei miellyttänytkään päättäjiä.

Kyse ei ollut ”kyllä tai ei” -tyyppisestä pikakyselystä, vaan pidemmästä kaavakkeesta, jonka täyttämiseen tuli paneutua kunnolla.

Kuinka moni jyväskyläläinen vielä uskoo, että äänestämällä voi vaikuttaa?

Miksi kukaan edes ihmettelee alhaisia äänestysprosentteja tai haluttomuutta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, kun meininki on tätä?

Apulaiskaupunginjohtaja Koivisto on demariministeri Susanna Huovisen aviomies. Seuraavalla kerralla, kun Euroopan demarit järjestävät kansalaisten yhteiskunnallista vaikuttamista käsittelevän keskustelutilaisuuden, ehdotan Koivistoa yhdeksi alustajista.

jasperpaakkonen

Kala-aktiivi Helsingistä
Blogin teemat:
- Suomen kalastuspolitiikka
- kestävä ja vastuullinen kalastus
- kalastusmatkailun kehittäminen
- uhanalaiset kalat
- myrkynvihreä / lohenverenpunainen vesivoima: vesivoiman ympäristövastuun päivittäminen tuhon aiheuttaja maksaa -periaatteen mukaiseksi. Turhat ja energiantuotannoltaan merkityksettömät padot purettava.
Twitter & Instagram: jasperpaakkonen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu